עצמאי? החזרי המס שתופתע לקבל
הוצאה מוכרת: איך זה עובד?
מה זה אומר "ניכוי מס"? ניכוי משמעותו הפחתה של הסכום החייב במס. במילים אחרות - באמצעות ניכוי, יורד הסכום ממנו נדרשים לשלם מס ובהתאמה – גם המס הנגזר מכך.
ניקח לדוגמה עצמאי שהכנסתו השנתית היא 120,000 שקל. נניח כי יש לו 2.25 נקודות זיכוי במס הכנסה ולכן הכנסה זו חייבת במס בסכום של 9,367 שקל. לאותו עצמאי יש מספר הוצאות: בתחילת השנה הוא רכש לעסק מחשב בשווי של 3,000 שקל, הוא מוציא 2,200 שקל על הסמארטפון שלו, ויש לו הוצאות משרדיות שונות בסכום של 3,000 שקל (בהמשך נפרט על כל אחת מההוצאות הללו).עבור המחשב הוא זכאי להכרה ב-1,000 שקל; מתוך ההוצאות על הטלפון הנייד, הוא זכאי להכרה ב- 1,100 שקל; ההוצאות המשרדיות מוכרות במלואן, בתנאי שיש מסמכים מתאימים, ולכן מלוא הסכום מחושב לצרכי מס - 3,000 שקל.
לסיכום, במקרה הזה, סך הניכוי המותר הוא 5,100 שקל (1,000+1,100+3,000). את הסכום הזה מנכים מההכנסה השנתית: 120,000-5,100 שהם 114,900 שקל. כעת עם 2.25 נקודות זיכוי, סכום המס הנדרש הוא 8,299 שקל בלבד (במקום 9,367 שקל), כלומר חיסכון של 1,068 שקל.
אז מה מוכר כהוצאה לצרכי מס הכנסה?
עבודה מהבית: עצמאים רבים משתמשים בביתם כמשרד ועובדים ממנו באופן חלקי או אפילו מלא. לכן, ניתן להכיר בחלק מההוצאות השוטפות של הבית כהוצאות מוכרות. מכיוון שלא כל הבית משמש לצרכי העבודה, ייחשב רק חלק יחסי מהוצאות הבית כהוצאה מוכרת.
מחשב, אינטרנט ופקס: כל הוצאות השימוש בהם, כולל תיקונים, תוכרנה כהוצאות לצרכי מס.
חשמל וארנונה: ניתן להכיר בכ-20 עד 25 אחוזים מתשלומי החשמל והארנונה כהוצאה מוכרת.
ועד בית: בין 20 ל-25 אחוזים מתשלום ועד הבית ייחשבו כהוצאה מוכרת.
ניקיון: בין 20 ל-25 אחוזים מההוצאות על ניקיון הבית ייחשבו כהוצאה מוכרת.
שכירות: אם בעל העסק גר בדירה שכורה (וכאמור עובד ממנה), או שהעסק נמצא בדירה שכורה, על המשכיר להחשיב את דמי השכירות כהכנסה, ולשלם עליה מס. לאחר מכן יש לקבל ממנו אישור על ניכוי מס במקור – ואז ניתן לרשום את דמי השכירות כהוצאה מוכרת. הבעיה היא שרבים מהמשכירים אינם מעוניינים בדרך כלל לשלם את המס על כספי השכירות, ורבים מוציאים מבעוד מועד פטור ממס על דמי השכירות.
טלפון: אם סכום ההוצאה נמוך מ-23,600 שקל אזי מוכר סכום ההוצאה שמעל 2,400 שקל או 80% מההוצאה לפי הנמוך. אם סכום ההוצאה גבוהה מ-23,600 שקל, מוכר סכום ההוצאה שמעל 4,700 שקל. הוצאות טלפון לחו"ל הקשורות לפעילות העסק יוכרו במלואן, ויש לנהל רישום מסודר שלהן.
חשוב וכדאי לדעת שחשבון על קו טלפון נפרד לבית העסק יוכר במלואו.
אתר האינטרנט שלכם שווה ניכוי
טלפון נייד: גם כאן קיימת הפרדה בין החלק הפרטי לזה העסקי, כשההנחה היא שבעל עסק מקיים שיחות רבות מהמכשיר הנייד שברשותו, לצד שיחות פרטיות. המפתח הוא זה: מתוך סך התשלום על שיחות בטלפון נייד, לא תוכר הוצאה עד 1,260 שקל בשנה או מחצית ההוצאה בפועל, לפי הנמוך ביניהן. אם חשבון הטלפון הנייד של עצמאי אינו מגיע לרף של 2,520 שקל בשנה, תוכר מחצית מהתשלום השנתי שלו כהוצאה המוכרת לצרכי מס (והמחצית השנייה של סך התשלום השנתי תיחשב כתשלום על שיחות פרטיות).
אתר אינטרנט: עצמאים רבים בונים לעצמם אתר אינטרנט לשם שיווק עצמי, שמירה על קשר עם לקוחות, ואף ככלי לעבודה השוטפת. עמדת מס הכנסה בנדון היא כי ההוצאות על בניית אתר יופחתו לאורך ארבע שנים מתשלום המס. החלוקה לגבי ההוצאות המוכרות מסך התשלום על בניית אתר ותפעולו מתנהלת לפי המפתח הבא:
רכישת דומיין - הוצאה מוכרת במלואה כל עוד שם הדומיין זהה לשם העסק. שם אחר לא יוכר כהוצאה מוכרת אלא כהוצאה הונית רגילה.
עלויות הקמת אתר לשימוש הארגון/העסק - יוכרו כהוצאות שוטפות לאורך ארבע שנים לצרכי מס.
עלויות הקמת אתר לשימוש תדמיתי/שיווקי/מכירות - יוכרו כהוצאה לצרכי מס בשנת המס בה נבנה האתר.
עלויות תפעול שוטף של האתר - יוכרו במלואן, כולל תשלום לספק, תשלום עבור תשתית, שרתים, טיפולים, תיקונים ועוד. גם הוצאות על שדרוג האתר יוכרו במלואן כמוכרות לצרכי מס.
צורכי משרד: כל מה שנדרש לפעילות השוטפת והיומיומית של המשרד – ניירות, דיו למדפסות, ציוד משרדי, מחשבים ותוכנות מחשב ועוד – ייחשב כהוצאה מוכרת.
ספרות מקצועית: תיחשב כהוצאה מוכרת כל עוד היא נוגעת ישירות בסוג הפעילות של העסק. מסיבה זו, עיתונים ומגזינים לא ייחשבו כהוצאה מוכרת, אלא אם כן הם קשורים ישירות לפעילותו של העסק.
ביגוד: ההוצאה כוללת רכישת ביגוד והנעלה שנועדו לשימוש העסק באופן ברור, וניתנים לזיהוי. אם מדובר בבגדים שלא ניתן לעשות בהם שימוש נוסף למעט העבודה, כמו סרבל טיסה או חלוק אחות או גלימת עורך דין – ההוצאה תוכר במלואה. אם מדובר בביגוד שניתן להשתמש בו שימוש נוסף, כמו למשל חליפה ייצוגית לעורך דין – יוכרו 80 אחוזים מההוצאה.
גנבו לכם? תוכלו לנכות
לימודים והשתלמויות: לימודים והשתלמויות יוכרו כהוצאה מוכרת במלואם, כל עוד קיימת זיקה בינם לתחום העסק. לימודים המיועדים לקבלת פרנסה בתחום אחר, לא יוכרו. כמו כן, לימודים "רוחביים" בתחומים כלליים כמו מיומנויות מחשב או אנגלית, יוכרו אף הם במלואם כהוצאה מוכרת.
נסיעה לחו"ל: יש להוכיח שקיימת זיקה בין מטרת הנסיעה לעבודה ולקידום העסק. כמו למשל כנסים, ירידים, פגישות, שיווק ומכירה, ועוד. לכן חשוב לשמור על הזמנות ומסמכים המעידים על תוכן הנסיעה. סכום ההוצאות המוכרות, בין היתר, של כרטיסי הטיסה, לינה, השכרת רכב, יהיה בהתאם לרשום בתקנות.
גניבה: זה בהחלט מפתיע, אך מסתבר שכסף שנגנב יכול גם כן לשמש כהוצאה מוכרת. מבחינת שלטונות המס, גניבה פירושה הוצאה, והוצאה יכולה להיות מוכרת לצרכי מס. גניבה של כסף מזומן, המחאות ומלאי עשויה להיחשב כהוצאה מוכרת. אבל גניבה של ציוד ו/או רכוש מבית העסק לא תיחשב כהוצאה אלא כהפסד הוני לכל דבר, ולא ניתן לקזז הפסד זה מהרווח השוטף של העסק.
משפט פלילי: ניהול הליכים משפטיים ושכר טרחת עורכי דין יכולים להיות הוצאות משמעותיות. קיימת אפשרות להכיר בתשלום זה כהוצאה מוכרת. לשם כך צריכים להתקיים מספר תנאים. ראשית, על הנתבע להיות נושא משרה בכירה בעסק – מנהל, בעלים וכדומה – כך שפגיעה בו תהיה פגיעה ישירה בעסק. כמו כן, על נושא המשפט להיות קשור ישירות לפעילות העסקית של הנתבע, ולא מדובר בתביעה על עניין חיצוני לעסק. כלומר, על המשפט להיות בעל אופי עסקי מובהק.
על מנת שההוצאה תוכר, יש להראות כי אין מדובר כאן בכוונה תחילה למעשה פלילי, ושהמשפט נסב על רשלנות כלשהי שלא גרמה נזק רב לציבור. זאת על מנת לא לעודד פעילות פלילית דומה בעתיד. זיכוי במשפט מעניק הוכחה טובה במיוחד לכך שהוצאות המשפט הן הוצאות שיש להכיר בהן לצרכי מס.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4896496,00.html